ΑΝΟΙΑ – ALZHEIMER - ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Δεν είστε οι μόνοι. Δεν είστε μόνοι.

Ποτέ δεν είναι αργά να φροντίσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Ζητήστε ψυχιατρική βοήθεια σήμερα!

Η Ψυχίατρος – Ψυχογηρίατρος Λαμπανάρη Αγάπη Πολυξένη MD, PhD σας θα σας συμβουλέψει κατάλληλα ώστε να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας και την ποιότητα της ζωής σας.   

Τι είναι η άνοια;

O όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για τα προοδευτικά εκφυλιστικά σύνδρομα του εγκεφάλου, τα οποία επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) και η αγγειακή άνοια είναι οι πιο κοινοί τύποι άνοιας, υπεύθυνοι για το 90% των περιπτώσεων άνοιας.

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, ένα νέο περιστατικό άνοιας διαγιγνώσκεται παγκοσμίως, καθιστώντας την άνοια μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα.

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer), σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. 

Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός
αναμένεται να αγγίξει τις 365.000 μέχρι το 2050.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

• διαταραχές μνήμης
• διαταραχές λόγου (δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων λέξεων ή στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι)
• δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων
• απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο
• αλλαγές προσωπικότητας και διάθεσης

Επίσης, υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα του ασθενή, όπως:

• σωματικά ενοχλήματα αλλά και
• ψυχιατρικά συμπτώματα (απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμό, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις).

Κατάθλιψη και Τρίτη Ηλικία

Σχεδόν 20% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 65 εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ περίπου το 40% των ηλικιωμένων πάνω από τα 85 προσβάλλεται από κάποια μορφή κατάθλιψης. Η νόσος στην τρίτη ηλικία προσβάλλει εξίσου άντρες και γυναίκες. Τα άτομα αυτά έχουν σχηματίσει ήδη μία αρνητική αντίληψη για τον εαυτό τους και παράλληλα έχουν το φόβο του κοινωνικού στίγματος εξαιτίας της νόσου, έτσι σπάνια ζητούν ψυχιατρική βοήθεια.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να θυμάται κανείς πως η κατάθλιψη θεραπεύεται. Οι τρόποι θεραπευτικής αντιμετώπισης ποικίλουν, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η θεραπευτική σχέση και η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ψυχίατρο και τον ασθενή.